Groots genieten
in de Zaanstreek

KeurmerkProcedureAanvraag

Keurmerk

Het keurmerk ‘Zaanstad Made’ geeft lokale Zaanmakers een wereldpodium en staat voor hoogwaardige kwaliteit en lokaal ondernemerschap.

Het keurmerk kan worden toegekend aan kwalitatief hoogwaardige producten die passen binnen de kernwaarden creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vakmanschap. Naast deze kernwaarden speelt productielocatie een rol. Lokale productie wordt zeer gewaardeerd in de beoordeling.
Het keurmerk is ontwikkeld door Denise de Vries van PUUR ZAANS. Het doel van het keurmerk ‘Zaanstad Made’ is om consumenten (bezoekers) in binnen- en buitenland te informeren over de producten die gemaakt worden in Zaanstad en omgeving. En het keurmerk moet mensen stimuleren met hun handen te werken!
Consumenten kunnen producten aan het keurmerk herkennen en Zaanmakers kunnen zich hiermee onderscheiden.
Producten van Zaanmakers die zijn aangesloten bij de PUUR ZAANS community komen in aanmerking voor het keurmerk ‘Zaanstad Made’. Zaanmakers kunnen een aanvraag doen door het aanvraagformulier in te vullen. Elke keurmerk aanvraag wordt voorgelegd aan de keurmerk commissie. Aan de hand van een aantal beoordelingscriteria gaan ze na of een product of productlijn het keurmerk krijgt. De keurmerk commissie neemt het finale besluit. Voor het keurmerk en voor de aanvraag wordt een onkostenvergoeding in rekening gebracht. De beoordelingscriteria, redenen voor afwijzing en onkosten staan beschreven onder procedure.

 

Het ontstaan van het Keurmerk

Het stempel Zaanstad Made heeft een kort geschiedenis. VVD en D66 kwamen 2 jaar geleden met een voorstel daartoe, om de lokale economie een zetje te geven. Voorbeeld was San Francisco, waar het keurmerk SF Made na 5 jaar ruim vijfhonderd leden telt. Het aantal ambachten trok aan in een stad, die bekend staat om zijn technologie. De makers volgden workshops om te leren hoe ze konden professionaliseren.
Zaansatd Made werkt iets anders dan SF Made. SF Made plakt het keurmerk op makers, maar Zaanstad Made beloont de producten van Zaanmakers!
Zaanstad Made wordt niet gesubsidieerd. Het moet zelf voorzienend worden.
SF Made werkt met sponsorships zoals Levi’s (een van de hoofdsponsoren). Zaanstad Made kijkt ook naar andere mogelijkheden. Wij zoeken uiteraard ook sponsoren maar hebben ook de webshop en organiseren events.

 

Zaanstad Made is het nieuwe keurmerk voor lokale producten.

Geld krijgen de Zaanmakers er niet voor, wel eeuwige roem!
Binnenkort wordt bekend gemaakt welke product(en) als eerste dat stempel verdient.

“Het ambacht keert terug in Zaanstad”.

Zaanstad Made is een logo met groene initialen. ZM producten met dat stempel kunnen een etiket krijgen of een label!
Het keurmerk moet de trots van Zaanstad uitdragen. Consumenten zullen het herkennen en linken aan Zaans vakmanschap. “Hiermee krijgt het lokale ambacht een podium”.

Ambachtslieden willen we verbinden aan consumenten (bezoekers) d.m.v. evenementen te organiseren.
Door gevestigde bedrijven het stempel te geven ontstaat verbinding en helpen wij de kleinere bedrijven groot te worden.

Een webshop met streekproducten hoort ook bij Zaanstad Made. In de webshop zal ook alle Zaanstad Made producten te vinden zijn. Klik hier om naar de webshop te gaan

Het is de bedoeling dat het keurmerk straks een Cool merk is.

  • Lid worden? Klik hier
  • Sponsor of Partner worden van ‘Zaanstad Made’?
    Klik hier voor de voorwaarden, mogelijkheden en bijdrage.